Tavleforum 2025 på Olavsgaard
«Hvordan har markedet for elektrotavler utviklet seg – og hva forventes å påvirke markedet og dets aktører i tiden fremover?»
Dette var temaet vi snakket om da vi besøkte Tavleforum torsdag 3.april 2025. Tavleforum er Tavleforeningens årlige bransjetreff, og kombinerer årsmøtet i Tavleforeningen med faglig påfyll fra et utvalg aktuelle foredragsholdere. Tavleforeningen er den ledende og samlende faglige bransjeforeningen for produsenter, leverandører, rådgivere og andre aktører innen prosjektering, bygging og bruk av lavspenningstavler. I år skulle bransjen treffes på Quality Hotel Olavsgaard – og Evercorp fikk gleden av å bli invitert.
Vi i Evercorp er svært interessert i industri og godt håndverk, og elektrobransjen er en bransje hvor vi trives godt. De siste årene har vi derfor fulgt nøye med på utviklingen i elektrotavlemarkedet, og har vært involvert i flere transaksjoner – både i den bredere elektrobransjen samt nisjevirksomheter som for eksempel tavlebyggere. Selskaper i bygg- og anleggsbransjen har lenge vært gjenstand for oppkjøp i konsolideringsprosesser, og det var i denne anledning vi fanget opp elektrotavlemarkedet. Det var et fragmentert marked med mange små homogene aktører uten tydelige markedsledere. Selskapene ble presset mellom store komponentleverandører på den ene siden – og stadig større elektroentreprenører på den andre. Det var åpenbart for oss at det kom til å skje noe i dette markedet.
Og det gjorde det. I de senere årene har det blitt gjennomført flere transaksjoner innenfor elektrotavleproduksjon. Blant annet har Private-Equity (PE) selskaper som Axcel og Connecting Capital gjennomført oppkjøp av elektrotavlevirksomheter. PE-selskaper ser gjerne etter gode vekst- og konsolideringsmuligheter med en ambisjon om videresalg etter 5-7 år. Industrielle investeringsselskaper som for eksempel Ernströmsgruppen og Kamic Group har også vært aktive med oppkjøp. De har evigheten som perspektiv, og kjøper seg inn i virksomheter der de kan drive forretningsutvikling og videre konsolidering innen ulike nisjemarkeder. Utover det er det selskaper som selv bedriver produksjon av elektrotavler, og ønsker å øke sin markedsposisjon eller hente ut operasjonelle synergier gjennom oppkjøp. Til tross for at det har vært mye oppkjøpsaktivitet er markedet fortsatt svært fragmentert, og vi tror at aktiviteten i transaksjonsmarkedet vil vedvare.
I Norge er det cirka 50 virksomheter som primært fokuserer på produksjon av elektrotavler ("pure players"), og cirka 40 virksomheter med et bredt utvalg av produkter og tjenester innen elektro, der produksjon av elektrotavler er en av dem ("mixed players"). Siden 2016 har omsetningen til pure players vokst med en årlig vekstrate på 12%, og i 2024 estimeres den totale omsetningen til NOK 2,4 milliarder. I samme periode har den gjennomsnittlige driftsmarginen holdt seg på 5-6% - til tross for reduserte bruttomarginer og generell prisvekst.
Starten på 2025 oppleves bra for elektrotavlebyggerne, med aktivitetsnivå omtrent som 2024 eller bedre. Forventingene for året er derfor at det vil bli like bra eller bedre enn fjoråret. Aktørene er splittet i oppfatningen av dagens marked; der noen opplever markedet som tøft, har andre mer å gjøre enn tidligere. Basert på vår innsikt har selskapene som gjør det bra i dagens marked følgende egenskaper: (1) Selskapene har levert godt over tid – noe som indikerer at de er tilpasningsdyktige og proaktive, (2) Selskapene har gode relasjoner til mange kunder – noe som gjør at de blir prioritert i svakere tider, og (3) De har høyere effektivitet i produksjonen – målt ved omsetning per ansatt.
Fremover er det mye som tyder på at aktørene i tavlebyggermarkedet vil møte både utfordringer og muligheter. Det er utfordrende å finne kvalifisert arbeidskraft, og vedvarende høy inflasjon og geopolitisk uro fører til usikkerhet i markedet. På den andre siden er arbeidsledigheten lav, og forventninger om rentekutt vil føre til økt investeringsvilje og -evne. Av den grunn forventer vi en ketchup-effekt når dette tar seg opp – og særlig innen bygg og anlegg. Økende etterspørsel etter automasjon og fremveksten av kunstig intelligens driver utviklingen. Dette vil ikke bare øke behovet for teknologisk tilpasning – men også for kompetanse og rådgivning til å møte kundens behov. Vi ser frem til å følge utviklingen – og til å bidra aktivt i den videre konsolideringen av bransjen.
Kilde: Evercorp markedsanalyse.